Sikeå hamn i bilder

Om utställningen

Utställningen är ett resultat av många människors hängivna arbete. Bilderna samlades in av en studiecirkel i Sikeå i början av 1980-talet, och de dokumenterar en lång och viktig period i Sikeås och hamnens historia. Utställningen invigdes 2005 och togs ner 2021. Det är inte bestämt vad som ska hända med uställningen i framtiden, men nu har du i alla fall möjlighet att titta på den i digital form. Materialet är uppdelat på samma 14 skärmar som på utställningen i Varvsstugan: Brädgården, Fotografer, Fritid, Hamnen, Hem och skola, Historik, Järnvägen, Massan, Nöjen, Plassen, Segelsjöfart, Stuveri, Timmer, Varvet.


Skannade

De digitala bilderna är skannade från fotona och inte helt perfekta, bland annat beroende på att bilderna har hängt uppe ända sedan 2005 och att kartongen de är monterade på inte längre är helt slät. Många av de insamlade bilderna överlämnades på 1980-talet av Rut Lundström och Margit Flank till Västerbottens museum där de nu finns att ta del av.


Färglagda

De skannade svartvita bilderna har körts i appen Photomyne som färglägger dem automatiskt så bra som det går utan att göra det manuellt. Det är inte optimalt, men bilderna blir mer levande och i många fall underlättar faktiskt färgerna att se detaljerna i motivet.


Klicka och njut

Högst upp på den här sidan finns länkar till de 14 avsnitten. Innehållet är i princip detsamma som på originalutställningen, men layouten är förstås annorlunda. Bilderna kan se små ut på datorn, men om du klickar på dem visas de på en separat skärm i större storlek.


Vet du mer?

Var du själv med på studiecirkeln som samlade in fotona, eller känner du någon som var med? Har du andra kommentarer, synpunkter och förslag angående materialet? Mejla till admin@legdeasikea.se.