1. Tullmasten
På Tullberget står tullarnas utkiksmast än idag. Masten användes för spaning efter fartyg som var i antågande och smuggelbåtar förstås. Svartviken – ”Mäkiviks” var en av ortsbefolkningen känd smuggelvik belägen några sjömil norr om Sikeå.
Bilden från Risbergs ateljé i Sikeå visar svagdricksbryggaren och sedemera stuvarbasen Carl Johan Ludvig Karlsson, född 1866.
Ett ungdomligt splitvedstuvargäng, till största delen bestående av unga pojkar och flickor. Inringad på bilden ser vi 13-årige Sante Karlsson, som senare blev stuvarbas i Sikeå.
På slipen på 1940-talet. De sista tre pråmarna döptes till Gäddan, Siken och Laxen.
På bilden har stuvargänget ställt upp för fotografering tillsammans med delar av besättningen
Här lossar M/s Tammy tegel. Andra varor som togs emot i hamnen var konstgödsel, mjöl, socker, kaffe för konsumtion men också tackjärn, kalksten och svavel till industrin.
Sista utskeppningen från Sikeå. Claudia lastar de sista plankorna och bräderna från sågen. En epok är slut 1975.
Huset på bilden var kommissionär Gustav Olssons. Här hade han kontor och bostad mellan 1920-1950. Kommissionären skötte införseln av styckegods till området, mjöl, socker etc.
Foto Britt Englund
Sante Karlsson blev den siste stuvarbasen i Sikeå hamn. Karlssons stuveri hade då varit verksamt i ¾ sekel. Här ombord på sista båten Claudia, som lastade virke direkt från kaj.
Foto: Georg Olofsson
Stuvaren och småbrukaren Albert Ulldahl och hans hustru Anna Viktoria f. Forsman (ca 1940)
Från 50-talet och framåt upphörde succesivt utlastningen av virke via pråmar och ersattes med lastning direkt till kaj med hjälp av brädgårdstruckar
Ångaren Reykjafoss lastar tunnor från fabriken i Robertsfors för vidare transport till Island. En imponerande däckslast och en alldeles speciell stuvning.
Foto Sant Karlsson
Lastning av trävirke direkt från ångbåtskajen på 1960-talet